Buitenwaterslootfeest 2023

Uit Buitenwatersloot Delft

Zaterdag 23 September 2023 werd er in het kader van Nationale Burendag wederom een feest georganiseerd voor alle bewoners van de Buitenwatersloot in Delft. Ons straatfeest was aan de autovrije (smalle) kant van de sloot.

Financiën

Een ruim budget dankzij fonds 1818, gemeente Delft en het Oranje Fonds. Het totale budget bedroeg inclusief de vrijwillige bijdrage van de ondernemers € 1.750,00 . Totale kosten in 2023  € 1.250,00,00.  Onder de kosten zit ook een bedrag gereserveerd voor het behoud van de website van de Buitenwatersloot. Als wij niets doen verdwijnt de website per 25 november 2023.

Het verschil van ongeveer € 500,00 is veroorzaakt door zowel hogere inkomsten maar ook door lagere kosten. Bijvoorbeeld lagere kosten drukwerk en het uitvallen van een band.(zie hiervoor het financieel verslag). Voorstel het overschot in te zetten voor een lustrumfeest in 2024. (twintig jaar Slootfeesten )


Voorbereiding

Vanaf april 2023 heb ik de plannen/ideeën voor het feest al bekeken en uitgewerkt. Prettige samenwerking met Anja Lander en Betty Koene om plannen verder af te stemmen. Ook aan buurtbewoners is -via een vooraankondiging gevraagd om ideeën voor het straatfeest 2023 aan te leveren . Ook gesprekken gehad met vrijwilligers en deelnemers. Dit jaar was een belangrijke rol weggelegd voor de studenten van de Bolk. Zij verzorgden dit jaar de barbecue en ook was het eindfeest in de sociëteit. Keihard is door de dames en heren van de Bolk gewerkt om van de barbecue en after party een groot feest te maken. Volgend jaar graag weer.


Conclusie: Het was fijn te ervaren dat weer veel buurtbewoners wilden helpen bij de uitvoering van onze burendag. Veel aandacht is geschonken aan de vooraankondiging, de definitieve flyer (250 stuks) en raamposters voor het feest

Trots ben ik ook op het feit dat de buurtbewoners zich niets aantrokken van het sombere weer. Iedereen was er gewoon.

Mini Fleurop actie Fietsbrug

“Zeg het met een bloemetje.”

Ook in 2023 zijn er op initiatief van een buurtbewoner nieuwe plantjes op de fietsbrug gekomen. . Een goed begin van een straatfeest is het halve werk.


STRAATFEEST BURENDAG 2023

Meet and Greet”-programma

Voor het eerst organiseerde dit keer Alex en Karin van het Parkethuys het “Meet and Greet”-programma Hier stond voor iedereen een heerlijk kopje koffie en of thee  klaar en kon je verder in een ontspannen sfeer de buren eens ontmoeten. Behalve koffie en thee was er in voor alle bewoners gezorgd voor appeltaart, kersenvlaai , stroopwafels en muffins. Tijdens het drinken van de koffie/thee kon je luisteren naar klassieke muziek uitgevoerd Sylvia Leone.. Erg indrukwekkend allemaal  Muziek is bindend en voor oud en jong. Ik heb trouwens nog niet eerder zoveel mensen gezien bij het koffieconcert. Daarnaast was er een fototentoonstelling van de Buitenwatersloot Helaas kon de burgemeester van de gemeente Delft, Marja van Bijsterveld, er dit jaar niet bij zijn vanwege een congres (nieuwe verkiezingen)

Maak kennis met de Indonesische keuken

Al een paar jaar wonen Vanni en Loricnck al op de Buitenwatersloot.

Twee jaar geleden mochten wij al genieten van een heerlijke Hongaarse soep (moeder van Loricnck). Dit jaar nam zijn vrouw Vanni (afkomstig uit het prachtige Java) het stokje over en liet ons genieten van een heerlijke Indonesische soep (soto) en pandang (cake) Geweldig heerlijk ouderwets soep koken op een houtvuur.

Aan het eind van de middag was de hele pan leeg. De cake was helaas nog sneller op. Heel erg bedankt voor al jullie werk en zorg voor deze fantastische kennismaking met een deel van de Indonesische keuken.

Kinderspelen

Vanaf 14.00 konden kinderen weer meedoen aan het spelprogramma aan de Buitenwatersloot. Er zijn onder andere oud-Hollandse spelletjes geleend van de nieuwe eigenaren van speelgoedwinkel “Poppedijn”. Vanwege de verhuizing van de speelgoedwinkel naar de binnenstad is het misschien mogelijk speelartikelen over te nemen. Er was bijvoorbeeld ski lopen, blikjes gooien en Twister.

Natuurlijk ook weer iets te snoepen en te drinken.

Kim en Nynke weer heel erg bedankt voor jullie hulp en inzet.

Ook was er voor de kinderen natuurlijk een springkussen beschikbaar!

Verder zat er dit jaar onder de partytent een sminckdame helemaal klaar om kinderen een extra vrolijk Sloot gezicht te geven

De rondvaart

Ook dit jaar was het weer mogelijk om een rondvaart te maken over onze prachtige  Buitenwatersloot. Maar liefst drie schippers hebben de buren met veel plezier rondgevaren De vaartocht ging of richting Schie of richting Den Hoorn.

Natuurlijk mochten volwassenen ook mee! De sloot ziet er vanaf het water toch heel anders uit. Leuk om te zien dat er ook dit jaar dankbaar gebruik werd gemaakt van deze mogelijkheid. Het vertrekpunt was weer bij Makelaardij Prinsenstad

Vrijmarkt

In mijn beleving hoort er bij een straatfeest de mogelijkheid om spulletjes te verkopen. Bewoners konden gewoon hun overtollige spullen verkopen of kinderen speelgoed. Er is helaas maar weinig gebruik gemaakt van de vrijmarkt Waarschijnlijk had dit te maken met minder goede weersverwachting.

Terug van weggeweest Versier een bloem.

Wat ontzettend leuk dat Anneke deze activitiet weer wilde doen dit jaar.

Kinderen konden bij haar onder deskundige begeleiding een zonnebloem versieren.

Ik heb in ieder geval heel wat blije kindergezichten voorbij zien komen met een versierde zonnebloem. Anneke bedankt en wat fijn dat je dit jaar dit weer wilde doen.


Proeven van hartige taart

Wat een gewelidg inintatief van Ad en Astrid!

Astrid gaf al in het begin van de voorbereiding aan dat zij het, net als in 2022 leuk vond om weer voor alle Buitenwatersloters hartige taart te maken.

Taarten met kaas, ham en tomaten.

Zoals aangegeven in de flyer, was het met recht een smaakexplosie in de mond! In totaal waren er zes taarten gemaakt door Astrid. Daarnaast hadden Ad en Astrid uit Frankrijk heerlijke wijn mee genomen.

Ad en Astrid bedankt!
DJ

Bij een straatfeest hoort gewoon muziek. Wij waren in 2022 al heel erg blij met het optreden van Joup. En nu op het straatfeest 2023 werd de muziek wederom verzorgd door Joup. Muziek voor iedereen en goed gedoseerd en goed qua volume. Joup, wij

hopen je ook volgend jaar weer te zien. Geweldig en droog onder de zonweringWijnproeven

Hoe betrek je de op de Buitenwatersloot woonachtige studenten bij het straatfeest?

De dames op nummer 18 vonden het ook dit jaar weer leuk om een wijnproefmiddag te organiseren. Rond 16.00 stonden de proef-glaasjes al klaar. De wijnen werden dit jaar uitgezocht door de dames zelf. Het was een selectie van voor studenten betaalbare maar kwalitatief goede wijnenNieuw dit jaar de Bioscoop)

Een pakhuisje aan de Sloot ingericht als een klein gezellig bioscfoopje.

Er werden hier met name korte Filmhuis films gedraaid. Nicky had ook gezorg voor kaarsjes, een glaasje wijn en natuurlijk popcorn. Dank je wel voor dit leuke initatief.

Barbecue en After-party

Tegen gereduceerde prijzen konden Buitenwatersloters meedoen met de buurtbarbecue en de After-party bij en in studentensociteit de Bolk

Wat ben ik verschrikkelijk trots op de dames en heren van de Bolk.

Er werd door de studenten echt keihard gewerkt en de barbecue was ontzettend goed verzorgd. Het kon niet op. Gedurende de barbecue maar ook tijdens gedurende de after-party was er live muziek in de Bolk.


Geluisterd kon er worden naar:

·        Jerry en Edward, twee Delftse straatmuzikanten die het repertoire van Neil Young speelden;

·        Anouk en Gabriel,  Anouk speelt gitaar en trommel en Gabriel dwarsfluit. Zij spelen samen volksmuziek uit verschillende landen;

·        Singer-songwriter Willy, gezellig meegekomen met Jerry en Edward. Willy had het  heel erg naar de zin en speelde tot het eind van de avond gewoon door.

Evaluatie

Ik kijk zeker terug op een geslaagd straatfeest.

Volgend jaar meer gezamenlijke vergaderingen organiseren met de vrijwilligers. Daarnaast mis ik toch wel een rechterhand om zaken gedurende het straatfeest te kunnen regelen en af te stemmen. Ik moest eigenlijk teveel heen en weer lopen. Maar het was spannend dit jaar, zeker met de dreiging van slecht weer gedurende de dag. Zaterdagmorgen -na een enorme zware regenbui- heb ik rond 10 uur toch het besluit genomen om geen gebruik te maken van een Westlander vlak voor de Slingelandstraat. De Westlander was eigenlijk bedoeld voor de dj maar ook voor de muzikanten. Ik durfde het risico niet te nemen. Zowel de barbecue als de after party werden verplaatst naar de Bolk. Een besluit waar ik achteraf heel blij mee was.


Harry van Adrichem

Delft 10 oktober 2023

ZIE OOK WWW.BUITENWATERSLOOT-delft.nl