Buitenwatersloot 317

Uit Buitenwatersloot Delft
Versie door BWSloot (overleg | bijdragen) op 31 jan 2024 om 20:15 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Huisgegevens | status = Bestaat niet meer | verder = 318 | vorige = 316 }} <br /> <br /> <br /> == Bewoners == <br /> De Postduif<br /> 180x125px|foto-1 De PostduifIn dit pand was eerst de gistfabriek 'De Postduif' gevestigd.<br /> <br /> Van Meerten<br /> 180x272px|foto-2 L&V MeertensLambertus Anthonie Van Me...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Buitenwatersloot 317
Status Bestaat niet meer
Verder > 318
< Terug 316


Bewoners


De Postduif
foto-1 De PostduifIn dit pand was eerst de gistfabriek 'De Postduif' gevestigd.

Van Meerten
foto-2 L&V MeertensLambertus Anthonie Van Meerten wordt op 29 juli 1842 geboren als oudste zoon van Huibert Eliza Van Meerten en Dina van der Willigen. Er volgen nog twee jongens en drie meisjes. Het gezin woont aan het Noordeinde 25-29 in Delft waar ook de distilleerderij (branderij) van de familie, gesticht door de grootvader van Lambert, is gehuisvest.
In 1888 namen Lambert en zijn jongere broer Volkert het bedrijf over van hun vader. Het wordt fors uitgebreid tot de NV Delftsche Distilleerderij, Gist- en Spiritusfabriek voorheen Van Meerten en Zonen. Na 1890 is Lambert alleen nog bij het bedrijf betrokken als grootaandeelhouder. Volkert van Meerten leidt dan de distilleerderij. Hij is ook nauw betrokken bij het Christelijk wijkwerk van zijn vrouw Henriëtta van der Leeuw en de stichting van het protestante ziekenhuis Bethel. In 1891 nam de toen uitstekend draaiende distilleerderij Van Meertens en Zonen de Postduif over met de opzet een even goed product te leveren als Van Marken. Hiertoe werd flink geïnvesteerd in nieuwe machines voor de productie gist en van gedistilleerd. Ook werd er aan de stadszijde een van de eerste silotorens gebouwd. Mede door een brand in de distilleerderij aan de Buitenwatersloot, waarbij het pand voor een groot deel uitbrandde, gaat het bedrijf op 23 oktober 1901 failliet. Ook Lambert en Volkert gaan bankroet. (De vriendenkring van Lambert redt het huis Oud Holland. Het bankroet treft ook het ziekenhuis Bethel. Het wordt zelfs enige tijd gesloten omdat de financiële steun van Volkert en Henriëtta vervalt. Na het faillissement wordt het stil rond de familie van Meerten.) foto-3 Brand 1901 Meertensfoto-4 na brand 1901

Van Marken
Van Marken nam de distilleerderij over, maar in 1923 werd de productie beëindigd. Alex Adam
In dat jaar kwam het pand in handen van het bedrijf, dat in 1823 was opgericht door de Schot Alex Adam. Deze vestigde zich oorspronkelijk in 1823 in Delft aan de Kantorengracht en begon daar een leerlooierij. Later werden in zijn fabriek voornamelijk drijfriemen voor machines vervaardigd, een productie die dus in 1923 naar de Buitenwatersloot werd verplaatst. In juli 1941 was er weer brand bij de drijfriemenfabriek door het bombardement van de kogelgieterij, waar enkele dagen van tevoren Duitse munitie was afgeleverd. In 1969 was dit bedrijf, inmiddels Kon. Delftse Leerlooijerij en Drijfriemfabriek v/h Alex Adam nog op dit nummer gevestigd.

Op 1 april 1978 werd dit complex weer voor een groot deel in de as gelegd. Op dat tijdstip waren in dit pand Ammeraal, de firma Houtland en het bedrijf van de firma Tetteroo gevestigd.
Het was de eerste keer dat op het grondgebied van de gemeente Delft in regioverband is samengewerkt door de inzet van drie autospuiten en 37 man uit de omliggende gemeenten.
Bovenstaande foto dateert uit de tijd voordat de Paulus Buysstraat, dat leegstaande garagepand en de flat waren gebouwd,
waardoor je ook nog het poortgebouw van de kogelgieterij ziet.
foto-5 brand 1-4-1978foto-6 Brand 1-4-1978 H.M. Lups

De panden werden niet meer herbouwd.Bewoners volgens adresboek
1890 wed. mej. P. Poolen geb. Beijerman  
1913 - 1920 Gist en Spiritusfabriek "De Postduif"  
1923 - 1935 Gist en Spiritusfabriek "De Postduif"

N.V. Delftse Leerlooijerij en Eerste Nederlands Balata Drijfriem fabr v/h Alex Adam

 
1938 - 1949 N.V. Delftse Leerlooijerij en Eerste Nederlands Balata Drijfriem fabr v/h Alex Adam  
1969 - 1970 Kon. Delftse Leerlooijerij en Eerste Nederlands Balata Drijfriem fabr v/h Alex Adam  

  


Bouwgeschiedenis


Geen gegevens.


Eigenaars


Geen gegevens.


Bronnen


Adresboeken van vermelde jaren.